A manuálterapeuta jelentése és jelentősége az egészséged fenntartásában

seditor | 2024. június 20. csütörtök | 0 | Szolgáltatás

A gyógytorna fogalmával bizonyára sokan tisztában vannak, viszont a nagy többség nem feltétlen tudja, hogy ennek milyen változatai ismertek. A manuálterápia például megadott mozdulatok és fogások megfelelő sorrendjéből tevődik össze. Ezeket helyesen használva rövid idő alatt beindulhat a javulási folyamat. A szakember természetesen minden kezelést a pácienssel együtt megbeszél és elmagyaráz. Így dolgozik egy profi manuálterapeuta.

A nyújtó és erősítő gyakorlatokat célirányosan végzi, amikkel megpróbálja stabilizálni a fájdalmas ízületeket. Amikor a terápia véget ér, akkor elmagyarázza és megmutatja a mozdulatsorokat, amiket ismételni szükséges. Nagyon fontos odafigyelni, hogy minden gyakorlatot megfelelően végezzen el a páciens az önterápia során, különben nem lesz haszna. Ha Önnek is régóta fáj valahol, akkor nem érdemes szenvedni, ugyanis egy megfelelő szakképzettséggel rendelkező terapeuta már pár alkalom után is javíthat a fájdalom mértékén.

Hogyan dolgozik a manuálterapeuta?

Először is azt kell leszögezni, hogy akinek valamilyen gyulladása, lázas állapota, daganatos megbetegedése, friss sérülése vagy csontritkulása van, annak a manuálterápia nem javasolt. Viszont, akinél ezek a gondok nem állnak fenn, bátran jelentkezhet a gyogytornaszom.hu weboldalon kezelésre. Mindenképpen egy szakorvos fogja eldönteni, hogy az Ön kondíciójához melyik a legideálisabb terápia. Ez állhat gyógytornából és manuálterápia kombinációjából, de lehet, hogy elég csupán egy minden ízületet jól átmozgató gyógymasszázs is.

Tulajdonképpen egy terápia nem attól lesz sikeres, hogy többféle kezelést kombinálnak, hanem attól, hogy megfelelő szakember végzi. Ugyanis csak azok alkalmazhatják a speciális fogásokat, akik rendelkeznek hozzá ideális végzettséggel. A manuálterapeuta mindenképpen holisztikus szemléletmódot fog alkalmazni az első kivizsgálás során. Ilyenkor nemcsak magát a problémát fogja vizsgálni, de az embert, mint egészet fogja szemlélni. A gond sokszor nem is ott van, ahol a fájdalom jelentkezik. Vannak ugyanis olyan ízületi gyulladások, amelyeknél a fájdalom kisugározhat.

Kérhetnek egyéb vizsgálatokat az orvosok?

Igen, könnyedén előfordulhat, hogy az Önt vizsgáló szakorvos azt mondja, hogy a terápia megkezdése előtt szükség van még pár laborvizsgálatra vagy röntgenre, esetleg CT-re, MR alkotásra. Csak ezek fényében tud egységes és tökéletes terápiás tervet összeállítani a gondok megoldására egy szakképzett orvos. A mozgásvizsgálat során a terapeuta mindenképpen ellenőrzi a páciens tartását, valamint feltérképezi az esetleges deformitásokat. Vizsgálja a végtagi aszimmetriákat, a gerinc formáját, valamint a csigolyák mozgásait.

Ezen kívül felméri az izmok általános állapotát. Az anamnézis felállítását követően pedig megtervezik a legideálisabb, teljesen egyénre szabott terápiát. Az izmok és ízületek egymással való kölcsönhatására különösképpen figyelni szükséges, hiszen ezek szoros összefüggésben állnak. Ha az egyikkel baj van, akkor kihat a másikra is, vagyis annak viselkedésére a testben.

Hasonló cikkek:

Kategóriák

Címkék