Vitaminok az aktív élethez

seditor | 2023. október 6. péntek | 0 | Vásárlás

A latin „vita” – élet és az „amin” – az NH2 aminocsoportot tartalmazó szerves kémiai vegyületek nevének összetétele mindenki előtt ismert. A vitaminok az élőlények normál élettevékenységéhez szükségesek, de csak néhány biológiai szervezet képes önállóan előállítani ezeket, az emberi szervezetbe pedig a táplálékkal vagy speciális kiegészítők szedésekor jutnak be.

Bizonyos kémiai elemek megfelelő mennyisége nélkül a szervezet rosszul működhet. Az ilyen szerves anyagok egy csoportját nevezzük nyomelemeknek vagy ásványi anyagoknak.

Azok, akik hivatásszerűen sportolnak, folyamatosan nagy fizikai terhelésnek teszik ki a testet, ezért különösen szükségük van a szükséges mikroelemek napi pótlására.

Ezért vannak speciálisan a sportolók igényeinek kifejlesztett vitaminok, amiket a tulajdonságaik szerint zsírban oldódó (A-, E-, D-, K-csoport) és vízben oldódó (B csoportok, valamint a C-vitamin) típusokra osztanak. A vitaminok tulajdonságai egyedülállóak, ezért szerepelnek az egészséget és a hosszú életet elősegítő tápanyagok listáján.

Hasonló cikkek:

Kategóriák

Címkék