Napelem telepítés: megéri? A leggyakoribb kérdések és válaszok

seditor | 2023. szeptember 28. csütörtök | 0 | Szolgáltatás

Mostanában olyan ütemben drágul az energia, hogy már nemcsak a lakosság, de a cégek sem könnyen fizetik ki a havi számlákat. Rendkívül hasznos a napelem rendszer, mert ennek használatával kiválthatjuk akár a teljes áramfogyasztást is, bár tény, hogy komoly beruházásnak minősül. Ezért is érdemes háztartásoknak és cégeknek egyaránt végiggondolni a napelem rendszer telepítés előnyeit. Sok esetben igényelhető erre a rendszerre állami támogatás, ami jelentősen lecsökkenti a saját zsebből fizetendő összeg mértékét.

Választhatunk a hálózatra kapcsolt és a szigetüzemű napelemes rendszer közül. Az első lehetőségnél a megtermelt energiát betápláljuk az áramszolgáltató felé. Csak az inverter elhelyezésére kell gondolnunk, nincs szükség töltésvezérlőre sem. Szinte korlátlanul használhatjuk a hálózat energiáját és az alacsonyabb termelés nem befolyásolja az energiafelhasználásunkat. A hálózatra kapcsolt rendszer költségei átlagosan 10-15 éven belül megtérülnek.

A szigetüzemű napelemes rendszer a megtermelt energiát akkumulátorokban tárolja, így teljesen függetlenek lehetünk a szolgáltatótól. Tudni kell még, hogy az akkumulátorok energiaszintjét egy töltésvezérlő szabályozza. Ennél a rendszernél azonban már nemcsak a váltóirányító, hanem az akkumulátorok helyigényére és megfelelő tárolására is gondolnunk kell. Arra szintén számítani kell, hogy ennél a szisztémánál maximum annyi a felhasználható energia, amennyit megtermeltünk.

Fontos információ, hogy a szigetüzemű napelemes rendszer a téli időszakban nem termel maximális szinten. Ráadásul 50-70%-al költségesebb a telepítése, ami lassúbb megtérülést eredményez. A két kialakítás előnyeit ötvözik a hibrid napelemes rendszerek. A leírtak ismeretében, mindenki maga döntheti el, hogy megéri-e a napelem telepítés és ha igen, akkor melyik változat. Az stnapelem.hu weboldalon nagyon sok információt találunk ezekről a rendszerekről, valamint felvehetjük a kapcsolatot a szakemberekkel is, akik magas profizmussal oldják meg a napelem telepítését, ha megbízzuk őket a feladattal.

Hasonló cikkek:

Kategóriák

Címkék