Mikor tisztul ki a látás szürkehályog műtét után?

seditor | 2023. július 31. hétfő | 0 | Szolgáltatás

Ha valaki homályosan kezd látni, elhalványulnak a színek, zavarja a napfény, akkor kezdhet gyanakodni szürkehályogra, vagyis cataracta betegségre. Pontos diagnózist csak szakorvostól kaphatunk és azt is tudnunk kell, hogy a cataracta kizárólag műtéti úton kezelhető, semmilyen más módon, így érdemes tájékozódnunk a beavatkozás minden részletéről. A szürkehályog műtét után mindenképp érdemes számolnod egy pár óra pihenéssel.

A betegség kialakulásának nagyon sok oka lehet, mint például az életkor, genetikai hajlam, zöldhályog megléte, miópia, azaz rövidlátás, a szem gyulladásos megbetegedése, diabétesz, elhízás, autoimmun betegségek, dohányzás, alkoholfogyasztás stb. Az operáció előtt néhány vizsgálatot el kell végezned, aminek során meghatározásra kerül a szürkehályog állapota, hogy fennáll-e egyéb szemészeti megbetegedés, valamint milyen a számodra ideális műlencse, amivel tökéletesen korrigálható az adott szem látása. Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos mindezt a legkorszerűbb számítógépes technológiával tervezi meg.

Természetes dolog, ha izgulsz a műtét előtt, de ha muszáj, akkor át kell esned rajta. A beavatkozás fájdalommentes, a pácienst nem altatják el, teljesen biztonságos a beavatkozás. Nagyon rövid idő alatt lezajlik a beavatkozás, mindössze 15 percet vesz igénybe. Évente 18 milliónál is több cataracta operációt végeznek el világszerte, a leggyakoribb beavatkozásként tartják számon.

Nézzük, hogy mire kell figyelned a műtét után! Számíthatsz arra, hogy az ezt követő napokban enyhe diszkomfort érzést tapasztalhatsz, előfordulhat fényérzékenység és könnyezés is. Nem kell megijedni, mert ez teljesen normális és jellemzően hamar elmúlik. A látásélesség javulása fokozatos és ingadozó is lehet. Egyes páciensek már a műtét után egyből élesen látnak, míg mások átmeneti látásromlást tapasztalhatnak. Az orvosi javaslatokat mindenképpen be kell tartani, például a beavatkozás után 1 héttel már végezhetsz fizikai aktivitást, viszont a nehezebb súlyok emelését néhány hétig kerülnöd kell.

Hasonló cikkek:

Kategóriák

Címkék