Kinek van szüksége szemfenéki lézeres kezelésre?

seditor | 2024. március 19. kedd | 0 | Szolgáltatás

A szemfenék a szemgolyó hátsó részének belső fala, aminek állapotát a szemorvosi vizsgálatok során ajánlott megfigyelni. Többféle betegség érheti ezt a területet, ezért bármiféle szemészeti panasz esetén indokolt a szemfenék vizsgálatot elvégezni, ha pedig szükséges, akkor kezelni. Ez kicsit eltér a száraz szem kezelésére használt technológiától.

Milyen esetekben van szükség szemfenék kezelésre?

Amikor a beteg szemfájdalmat érez, esetleg változás következik be a látásélességben, a rövid- és távollátásban. Szükségessé válhat a vizsgálat akkor is, ha mással nem magyarázható fejfájása van, valamint, ha daganat vagy agyi keringési zavar okozta agynyomás fokozódásának gyanúja áll fenn. A szemfenéki vénás elzáródások olyan komplex betegségcsoportot jelölnek, amikor a retinát, azaz a szem ideghártyáját ellátó valami miatt elzáródik, emiatt trombózis alakul ki.

Ez a szemprobléma látáskárosodással jár, de súlyosabb esetben látásvesztéshez is vezet. Másik komoly gond lehet a cukorbetegség szövődményeként kialakuló diabéteszes retinopátia, ami a szem retinarétegét érinti. Ugyanis a túl magas vércukorszint károsítja a retina ereit, ez pedig a szövet sérüléséhez, vérzéshez, illetve ödémához vezet. Nagyon fontos a diabéteszes retinopátia korai felismerése és a cukorbetegség kezelése, a szövődmények megelőzése érdekében.

A rendszeres szemvizsgálatra mindig időt kell szánni!

A rendszeres szemészeti vizsgálat segíthet abban, hogy a betegséget már a korai szakaszában diagnosztizálják. A retinabetegségeknek különböző kezelési módjai vannak, aminek kiválasztása mindig az adott betegség típusától és súlyosságától függ. Az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés a szembe adott intravitreális anti-VEGF injekciót. Ez olyan gyógyszereket tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a szemben kialakult ödémát és vérzést.

Sok retinabetegség esetén, jelenleg ez az eljárás jelenti az elsővonalas terápiát. A szemfenéki lézerkezelés biztonságos és hatékony módszer a retina és a szemfenék különféle betegségeinek kezelésére. Ennek során a szakorvosok a lézerfényt a szemfenéki részre irányítják azért, hogy helyreállítsák a retina sérült részeit vagy csökkentsék az abnormális érburjánzást.

Ezt az eljárást leggyakrabban diabéteszes retinopátia, szemfenéki vénás elzáródás és makula degeneráció esetében alkalmazzák az orvosok. A Budai Szemészeti Központban az Easyret 577 nanométeres sárgalézert használják a szemfenéki lézerkezelésekhez. Súlyos retinabetegségek esetében sebészeti beavatkozásra is szükség lehet, egyik ilyen operáció a retinaleválás helyreállítása.

A Budai Szemészeti Központban nincs hosszú várakozási idő

A megfelelő kezelési módszert minden esetben a szemész szakorvos határozza meg. Érdemes ezt a központot választani a kezelés helyszínéül, mivel itt nagyon hamar tudják fogadni a pácienseket. Az állami intézményekkel ellentétben, itt nincs hosszú várakozási idő. Amikor valamilyen egészségügyi problémánk van, a kezelésre való várakozás a legutolsó dolog, amit kívánunk. Mindenki szeretné minél előbb megkapni a szükséges kezelést, ami elérhető a Budai Szemészeti Központban.

Hasonló cikkek:

Kategóriák

Címkék